Laboratorium

Sneller een uitslag

In ons laboratorium beschikken wij over hoogwaardige apparaten waarmee wij verschillende onderzoeken kunnen doen.

  • Bloedonderzoek: bij een ziek dier of juist als preventieve screening
  • Bacteriologisch onderzoek: als we denken aan een blaasontsteking door een bacterie
  • Urine onderzoek: bij klachten zoals vaak kleine beetjes plassen, in huis plassen en/of veel drinken
  • Microscopisch onderzoek: bijvoorbeeld bij huid- of oorproblemen, bij verdenking op wormen, voor controle van bultjes, ...

Waarom bloedonderzoek?

Wij gebruiken de bloedanalyse-apparaten Catalyst en ProCyte van Idexx, en kunnen daarmee de meest gebruikte parameters bij honden en katten bepalen. Het grote voordeel is dat we snel een betrouwbaar beeld van de gezondheid van uw dier hebben, zonder dat het bloed naar een extern laboratorium verzonden hoeft te worden.

Een bloedonderzoek zullen we adviseren bij een ziek dier dat verdacht wordt van een inwendig probleem, zoals bijvoorbeeld een lever- of nierprobleem. Verder natuurlijk bij allerlei ziekten van andere organen, zoals de alvleesklier (suikerziekte, alvleesklierontsteking), de bijnieren, schildklier of bijschildklier. Ook bloedarmoede of ontstekingen kunnen met een bloedonderzoek goed in beeld worden gebracht.

We zullen ook een bloedonderzoek aanraden bij een senior dier als onderdeel van de gezondheidscontrole of voordat hij/zij onder narcose moet. Dieren laten het niet snel zien als zij iets mankeren en sommige veranderingen worden (vaak onterecht) aan het ouder worden toegeschreven.

Ook bij een gezond dier is soms een bloedonderzoek nodig, bijvoorbeeld als u met uw hond of kat wilt fokken. Wij kunnen in ons eigen laboratorium progesteronbepalingen uitvoeren, zodat u snel weet wanneer uw teef gedekt kan worden. Katten kunnen we testen op FIV en FeLV. Aanvullende (genetische) testen zijn uiteraard mogelijk, maar worden wel naar het laboratorium gestuurd.

Als u ons met uw huisdier bezoekt, doet u dat in de veronderstelling dat hij/zij de best mogelijke medische zorg krijgt. U vertrouwt er bovendien op dat onze kliniek u helpt bij het nemen van een juiste beslissing in het belang van uw huisdier. Bloedonderzoek helpt ons nog beter voor uw huisdier te zorgen.

Terug naar De kliniek