Laboratorium

Sneller een uitslag

In ons laboratorium beschikken wij over hoogwaardige apparaten waarmee wij verschillende onderzoeken kunnen doen.

  • Bloedonderzoek
  • Bacterieel onderzoek
  • Urine onderzoek
  • Microscopisch onderzoek

Bloedonderzoek

Nog niet zo lang geleden was de dierenarts voor het onderzoek van bloed afhankelijk van laboratoria in het land, of in het plaatselijke ziekenhuis. Het probleem is duidelijk: je hebt niet snel de uitslag, terwijl je dit wel vaak direct wilt weten. Met de komst van handzame, betrouwbare bloedanalyse apparaten is het nu mogelijk om veel bloedonderzoek in de kliniek zelf te doen, zonder omslachtig verzenden. Er zijn meerdere apparaten verkrijgbaar. Wij gebruiken de Vettest en de QBC.

Waarom bloedonderzoek?

Er zijn meerdere redenen om bloedonderzoek te doen. De eerste is natuurlijk een ziek dier dat verdacht wordt van een inwendig probleem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lever- of nierprobleem. Verder natuurlijk bij allerlei ziekten van andere organen, zoals de alvleesklier (diabetes mellitus, ‘suikerziekte’), de bijnieren, schildklier of bijschildklier. Ook ontstekingen kunnen met bloedonderzoek goed in beeld worden gebracht.

Spoedpatiënten behoren natuurlijk tot de categorie waarbij bloedonderzoek dringend gewenst is. Bij bloedarmoede is bloedonderzoek uiteraard bijzonder belangrijk, als ook bij een patiënt met een moeilijk verklaarbare klacht, zoals veel drinken en veel plassen.

Ook als een dier onder narcose moet worden gebracht is het verstandig eerst bloedonderzoek te doen. Net als bij de geneeskunde voor mensen zijn de anesthesiemiddelen in de diergeneeskunde zeer veilig. De risico’s van de anesthesie bij een gezond dier zijn dan ook niet zo groot. Als een dier echter niet geheel gezond is, kunnen er complicaties optreden tijdens of na de narcose. Om het risico van complicaties zo minimaal mogelijk te houden is het van belang om de gezondheidstoestand van uw huisdier vooraf grondig te onderzoeken. Naast een lichamelijk onderzoek en nakijken van de ‘geschiedenis’ van de patiënt, hoort hier ook een bloedonderzoek bij.

Pre-anesthetisch onderzoek

Zoals hierboven vermeld: als een dier gezond lijkt te zijn bij lichamelijk onderzoek en ook de ziektegeschiedenis geen bijzonderheden laat zien, verloopt een anesthesie meestal zonder problemen. In tegenstelling tot de mens, kan een huisdier niet vertellen dat hij of zij zich niet goed voelt. Bovendien hebben dieren het instinct om zichzelf te beschermen, dus doen zij zich soms gezonder voor dan zij in werkelijkheid zijn. Daarom kan een gezonde indruk, zelfs bij lichamelijk onderzoek, misleidend zijn, ook voor de dierenarts. Dieren kunnen 75% van hun nierfunctie verliezen voordat zij er duidelijk ziek van worden. Veel beginnende leverproblemen blijven onbekend en komen bij bloedonderzoek pas aan het licht.

Als u ons met uw huisdier bezoekt, doet u dat in de veronderstelling dat hij/zij de best mogelijke medische zorg krijgt. U vertrouwt er bovendien op dat onze praktijk u helpt bij het nemen van een juiste beslissing in het belang van uw huisdier. Bloedonderzoek helpt ons nog beter voor uw huisdier te zorgen.

Terug naar De kliniek