Operaties

De hoogste zorg voor uw dier

Er vindt bij ons altijd een zorgvuldig pre-anesthetisch onderzoek plaats. Dit is een uitgebreid onderzoek voordat een dier onder narcose wordt gebracht. Hierbij wordt gekeken naar:

 • De algemene toestand van het dier.
 • De doorbloeding van de slijmvliezen: dit geeft informatie over de werking van het hart.
 • De elasticiteit van de huid: dit is de turgor, een maat voor de vochthuishouding van de patiënt. Bij suikerpatiënten, nierpatiënten of andere zieke dieren is deze vaak verstoord.
 • De pols: deze moet krachtig en regelmatig zijn en niet te hoog.
 • De ademhaling: deze moet niet te snel of oppervlakkig zijn en er mogen geen bijgeluiden hoorbaar zijn.
 • Hart- en longgeluiden: door het beluisteren van de borstkas met een stethoscoop worden bijgeluiden aan hart en longen waargenomen.
 • Wij adviseren bij oudere dieren ook om vooraf een bloedonderzoek te laten doen, zodat wij weten hoe de werking van belangrijke organen als lever en nieren is. Zie hiervoor bloedonderzoek.

Pas als alles in orde wordt bevonden, nemen we het besluit om het juiste narcosemiddel te geven. Voor de operatie wordt, naast de narcose, ook pijnstilling en antibiotica toegediend. Narcose maakt dat het dier tijdens de operatie ongevoelig wordt voor pijn, maar vermindert de pijn niet. Na ontwaken heeft het dier dus pijn. Als vóór de operatie pijnstilling wordt toegediend, heeft het dier beduidend minder pijn, dan wanneer de pijnstilling was na de operatie wordt toegediend.
Als het dier slaapt, wordt het geïntubeerd. Een flexibele buis wordt in de luchtpijp gebracht en aangesloten op de zuurstof en bewakingsapparatuur. Via deze buis kan ook gasanesthesie aan het dier worden gegeven. Daarna wordt het dier klaar gemaakt voor de operatie (geschoren en gedesinfecteerd). Na de operatie kan de patiënt als hij/zij goed wakker is, met voldoende pijnstillende tabletten en antibiotica naar huis. Wij nemen de dag na de operatie even contact met u op om te horen hoe het gaat met uw dier.

Veilige narcose

In onze kliniek werken we met gasnarcose (Isofluraan). Dit is een erg veilige methode. Gedurende de operatie kan de hoeveelheid narcosemiddel constant worden gereguleerd. Daarnaast wordt continu zuurstof toegediend. Dit zorgt er tevens voor dat een dier na de narcose snel weer bij komt. Alle honden krijgen voor de operatie een infuusnaaldje in de poot. Het voordeel van zo’n infuus is dat bij mogelijke problemen, medicatie direct in de bloedbaan kan worden toegediend. Ook dienen wij via het infuus een fysiologische zoutoplossing toe tijdens de operatie. Hiermee houden we de bloeddruk op peil, waardoor de nieren gezond blijven. Met speciale bewakingsapparatuur kunnen we gedurende de operatie de pols, de ademhaling, de temperatuur en de zuurstofconcentratie in het bloed in de gaten houden.

Het grote voordeel van onze manier van narcose geven is dat de inleidende narcose heel licht is. Het hart, de nieren en de lever blijven daardoor optimaal functioneren. Hierdoor is de kans op problemen tijdens de narcose minimaal. Wanneer er geen gasanesthesie gebruikt wordt, moet er veel meer narcosemiddel ingespoten worden, waardoor het risico op problemen groter wordt.

In het kort:

 • Wij geven vóór de operatie al pijnstillende middelen, niet alleen maar de narcose.
 • De patiënt wordt geïntubeerd, krijgt veilige narcose (gasanesthesie) en bewaking.
 • Uiteraard werken wij zo steriel mogelijk.
 • Wij gebruiken hoogwaardige, moderne (hecht)materialen.
 • Na de operatie ligt het dier op een lekker zacht kleed, zo nodig op warmhoudmatjes, in de recovery onder toeziend oog van de assistente(s).

U ziet, er komt bij een operatie meer kijken dan u op het eerste gezicht denkt. Daarom is het niet verstandig om verschillende klinieken alleen qua prijs te vergelijken. Voor de patiënt en u als baas of bazin is het veel belangrijker om te weten hoe en met welke voorzorgsmiddelen er gewerkt wordt en of het team goed op zijn taak is voorbereid. Dat zijn de belangrijke punten waarop u klinieken dient te vergelijken.

Opname

Soms is het nodig dat een dier een tijdje opgenomen wordt, bijvoorbeeld als hij/zij aan het infuus moet. Wij beschikken in onze kliniek over een aparte opnameruimte, met meerdere plaatsen voor honden, katten en kleindieren. Mocht een dier benauwd zijn of extra zuurstof nodig hebben, dan kunnen wij het dier tijdelijk in een zuurstofkooi plaatsen.

Terug naar De kliniek