Tandheelkunde

Problemen voorkomen en oplossen

Een paar jaar geleden zijn we begonnen met het herstellen van tandbeschadigingen, voornamelijk bij honden, maar ook bij katten.
Dit is onder andere van belang bij het afbreken van de haaktand, waarbij de pulpaholte bloot komt te liggen. Wanneer dit optreedt bij jonge honden dan kan er een probleem ontstaan op oudere leeftijd. Dus kiezen wij ervoor deze tand zo snel mogelijk dicht te maken.
Ook stukjes glazuur, die afgebroken zijn van de tand, kunnen we herstellen. Dan wordt er een stukje kunstglazuur aangebracht.

Hoektanden

Bij jonge honden groeien de hoektanden niet altijd goed uit. Soms staan ze te ver naar binnen of naar voren. Dit komt vaak voor bij Shelties en Yorkshire terriƫrs. Wanneer de hoektanden te ver naar binnen gaan staan, wordt door de haaktand een groot gat gemaakt in de bovenkaak. Dit willen we voorkomen. Dit kan alleen als we er vroeg genoeg bij zijn. Dan kunnen we de tand namelijk nog relatief makkelijk verplaatsen door middel van een beugeltje. Het is daarom belangrijk om rond de leeftijd van vijf tot zes maanden het gebit van uw pup regelmatig te controleren.

Gebit reinigen

Net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren belangrijk om het gebit en het tandvlees gezond te houden. De mondproblemen beginnen vaak met een ophoping van tandplaque, een kleverige laag die continu op de tanden wordt gevormd. Als behandeling uitblijft, kan tandplaque hard worden en zo tandsteen vormen. Tandplaque en tandsteen kunnen de oorzaken zijn van tandvleesontsteking, wat erg pijnlijk kan zijn en tot een tandaandoening kan leiden. In ernstige gevallen is de schade zo erg dat tanden of kiezen verloren gaan. Tandaandoeningen en infecties zijn ook de oorzaak van een slechte adem.

Symptomen van een tandaandoening: slechte adem, de aanwezigheid van geelbruin tandsteen, rood of bloedend tandvlees, pijn bij het eten of krabben in de bek, verandering in de kauw- en eetgewoonten, ingetogen gedrag, kwijlen en het verlies van tanden.

Om tandsteen te voorkomen hebben wij speciale diervoeders. Ook adviseren we regelmatig Dentastix, Chew-It kluiven of een bot van de slager te geven. Het poetsen van de tanden werkt het beste.

Als er teveel tandsteen is, kunnen wij dit met behulp van het ultrasoon apparaat verwijderen en het gebit daarna polijsten. De hond of kat moet hiervoor wel onder narcose.

Terug naar De kliniek