Nieuwsbrief december 2021

Aangepaste openingstijden december

In verband met vakanties en feestdagen zullen wij van 13 t/m 30 december dagelijks geopend zijn van 8:30 uur tot 17:30 uur. Onze avondspreekuren op maandag, woensdag en donderdag komen tijdelijk te vervallen.  

Op 24 december (kerstavond) en 31 december (oudjaarsavond) zijn we geopend tot 16:00 uur

Nieuw jasje, nieuwe naam

Als u de afgelopen maanden bij ons bent geweest, dan zult u ongetwijfeld (de resultaten van) de verbouwing hebben gezien. We hebben onder andere een (nieuwe) tweede spreekkamer, direct grenzend aan de wachtkamer, en de muren en vloeren zijn opgefrist.

Aangezien dierenarts Van den Elzen met pensioen is, zullen wij binnenkort verder gaan met een nieuwe naam: Dierenkliniek Zevenaar. Samen met de naam, verandert ook de kleur van ons logo.  

Wat niet verandert, is dat we als team voor u klaar staan zoals u gewend bent. Ook ons telefoonnummer blijft hetzelfde. Online vindt u ons straks op dierenkliniekzevenaar.nl.

Vuurwerkangst

Het jaar loopt op zijn einde, waardoor er voor sommige dieren een spannende periode aanbreekt. Heeft uw hond of kat vuurwerkangst? Dan kunt u binnenkort al beginnen met ondersteunende maatregelen.

Er bestaan veilige voedingssupplementen die uw dier helpen met stressvolle situaties om te gaan. Daarnaast kunt u ook een verdamper met rustgevende feromonen gebruiken. Voor sommige (milde) gevallen is dit al genoeg om de angst dusdanig te remmen dat het gebruik van medicatie niet nodig is. In andere gevallen helpt het de dosering van medicatie te verlagen.

Het is belangrijk om op tijd met rustgevende producten te beginnen, aangezien er vaak al in de laatste weken van het jaar met vuurwerk wordt geknald. Wij adviseren 2 weken voor de jaarwisseling dergelijke producten te gaan inzetten, in ieder geval ruim voordat uw dier angstig gedrag begint te vertonen.

Drukte in de dierenkliniek

Het is het afgelopen jaar erg druk geweest bij dierenartspraktijken, ook bij ons. Dit heeft meerdere oorzaken, waaronder een toename van het aantal huisdieren (onder andere door corona), ziekte en uitval door corona, en een toenemend tekort aan dierenartsen en paraveterinairen (dus een uitgevallen collega is niet zomaar vervangen).  

Dit vraagt een andere manier van werken. Daarom zijn wij er onder andere scherper op om ruimte te houden voor dieren die plotseling ziek worden en snel gezien moeten worden. Dit betekent dat afspraken voor niet-spoedeisende patiënten, zoals vaccinaties, niet altijd dezelfde of volgende dag ingepland kunnen worden.  

Het is dan ook extra vervelend als een ingeplande patiënt niet op zijn afspraak komt. Er kan natuurlijk altijd iets tussenkomen, maar als we dit weten kunnen we die tijd voor een andere patiënt gebruiken. Daarom willen we u vragen een afspraak op tijd af te zeggen (dat mag buiten onze openingstijden ook via e-mail) als u het niet gaat redden. Een ander zal u dankbaar zijn!

Pauzes

Per 1 januari zullen wij tussen 12:30 en 13:30 uur gesloten zijn i.v.m. pauze en teamoverleg. We zijn dan niet telefonisch bereikbaar (m.u.v. spoedgevallen) en u kunt in dat uur geen voer of medicatie ophalen.  

We voeren dit in zodat we als team de toegenomen werkdruk beter aankunnen. 

Nieuwe regels chippen en registreren

Op 1 november j.l. zijn er nieuwe (aangescherpte) regels ingegaan met betrekking tot de identificatie en registratie (I&R) van honden. Deze zijn ingevoerd om de illegale hondenhandel tegen te gaan. 

Dit betekent dat elke hond die vanaf 1 november 2021 een nieuwe eigenaar krijgt, gechipt moet zijn en een Europees paspoort moet hebben. Degene die dit laat doen bij de dierenarts moet een UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) hebben, van tevoren aan te vragen bij de RVO voor €19 (eenmalig). Dit geldt dus voor pups, honden die uit het buitenland worden ingevoerd, maar ook voor de oudere Nederlandse hond die naar een andere eigenaar gaat en nog geen chip/paspoort had.

Wij moeten elke chip en paspoort die wij plaatsen, melden bij de RVO. Om de tijd en kosten voor deze administratieve handelingen te compenseren, zijn wij helaas genoodzaakt om de prijzen voor chips en paspoorten te verhogen.

Voor katten is er (nog) geen verplichting tot chip of paspoort (mits ze in Nederland blijven), noch is het hebben van een UBN-nummer nodig als u uw kat toch laat chippen.  

Meer informatie: https://www.licg.nl/chippen-en-registreren/#verplicht-chippen-en-registreren-voor-honden